We use cookies to enhance site functionality and your overall experience. By using this site, you agree to this use. Please visit our Privacy Policy for more information about your rights.
Ok, I Understand

Srbija, Održivost Životne Sredine

June 2022
Share LinkedIn Share E-mail
Srbija, Održivost Životne Sredine Cover Image

Uvodnik

U 21. veku, zahvaljujući podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine, vodeća paradigma poslovanja u osnovi ima koncept cirkularne ekonomije. Zasnovana na odgovornom upravljanju prirodnim resursima i reciklaži proizvoda u cilju ponovne upotrebe, cirkularna ekonomija pruža bazu za razvoj i unapređenje zelenih industrija. Sunce, vetar i voda predstavljaju samo neke od ekoloških izvora energije u kompanijama koje svoje poslovanje zasnivaju na zelenoj industriji.

Srbija se nalazi na dobrom putu transformacije u zelenu industriju. Značajan projekat „Zelena agenda za Srbiju“, finansijski podržan od EU, čija će realizacija trajati do 2024. godine, ima za cilj da Srbiji omogući usvajanje savremene politike, preduzimanje konkretnih koraka i povećanje ulaganja za transformaciju u zelenu industriju. Ovo se naročito odnosi na poboljšanje kvaliteta vazduha, vode i zemlje, kao i proizvodnju zdravije hrane i reciklažu, a sve u cilju održanja biodiverziteta.

Tokom desetogodišnjeg perioda od 2010. do 2019. godine, zahvaljujući brojnim partnerima, nevladinim organizacijama i kompanijama, Srbija je emisiju CO2 smanjila za 2.6% i time postala jedna od zemalja na Balkanu koja uspešno redukuje efekat staklene bašte. Optimizovanim poslovanjem i modernizovanom infrastrukturom koja omogućava racionalnu potrošnju energije, Srbija nastoji da u narednom periodu uspešno nastavi taj trend.

Primeri dobre prakse

Međunarodni aerodrom u Beogradu “Nikola Tesla”: najveći i najprometniji aerodrom u Srbiji, smešten u Surčinu blizu centra grada. Osnovan je 1927.

Na globalnom nivou, aerodromi predstavljaju najveće emitere CO2. Međunarodni aerodrom u Beogradu “Nikola Tesla”, kojim rukovodi kompanija “VINCI Airports”, svetski lider među aerodromskim operaterima, sjajno je modernizovao svoje poslovanje. Zbog toga, 2020. godine prvi put mu je dodeljen sertifikat „Aerodromska karbonska akreditacija“, a u julu 2021. godine prvi put je dobio priznanja „Najbolji aerodrom“ i „Nagradu za kvalitet usluga“ ACI organizacije.

Energija je osnovni pokretač svih procesa koji omogućavaju razvoj i napredak. Ne možemo da je ne koristimo, ali se potrošnja energije svakako može smanjiti. S obzirom na značaj ovog fenomena, petog marta svake godine širom sveta održava se Svetski dan energetske efikasnosti koji za cilj ima podizanje svesti i pružanje uvida u nove mogućnosti postizanja energetske efikasnosti. Zahvaljujući takvoj i sličnim inicijativama, broj gradova koji energiju stvaraju iz obnovljivih izvora sve je veći.

Srbija ima izvanredan potencijal da unapredi energetsku efikasnost svoje infrastrukture. Imajući to u vidu, program Ujedinjenih nacija za razvoj je ove godine u Srbiji započeo inicijalne aktivnosti u sklopu projekta za unapređenje energetske efikasnosti zgrada državnih institucija. Pripremne aktivnosti će trajati do maja 2023. godine i plan je da se modernizacijom objekata energetski neefikasni sistemi zamene efikasnim i da se na taj način poboljša kvalitet životne sredine.

ABB je švedska/švajcarska kompanija i lider u tehnologijama za napajanje i automatizaciju koje omogućavaju komunalnim i industrijskim korisnicima da poboljšaju performanse uz smanjenje uticaja na životnu sredinu. Osnovana u Beogradu 2003 godine.

Delta Planet, tržni centar

Delta Holding je srpska kompanija sa sedištem u Beogradu koja se bavi različitim uslugama, kao što su agrobiznis, nekretnine i veleprodaja. Osnovana: 1991 godine.

Nelt Group je srpska kompanija sa sedištem u Beogradu i vodeća je distributivna i logistička kompanija u Srbiji. Osnovana je1992. godine.

Hemofarm je srpska kompanija osnovana u Vršcu 1960. godine. Vodeća je generička farmaceutska kompanija u Srbiji i regionu. Od 2006. godine je deo nemačke STADA grupe, jedne od najvećih generičkih farmaceutskih kompanija na svetu.

Srbija je ove godine usvojila Program upravljanja otpadom za period 2022-2031. sa ciljem postizanja standarda i rezultata EU, koja planira da se do 2030. godine reciklira 55% komunalnog otpada. Tako će Srbija izgraditi održivije okruženje i pružiti nove mogućnosti za razvoj industrije.


Na teritoriji Kruševca, planirana je izgradnja još jedne regionalne deponije koja će imati kapacitet za odlaganje 830.000 kubika otpada. Deponija će omogućiti procese separacije i profilisanja otpada, kao i tretman deponijskih procednih voda koje zagađuju reke. Pored toga, građanima će biti obezbeđeni kontejneri za segregaciju otpada. Projekat će biti završen 2024. godine. Interesantan je podatak da su 43 grada u Srbiji, samo tokom prošle godine, očistila čak 500 divljih deponija.

Srbija je 2014. godine usvojila Strategiju upravljanja vodama koja za cilj ima da u toku dvadesetogodišnjeg perioda unapredi zaštitu voda kao i njenu racionalnu upotrebu i potrošnju. Fokus je na efikasnoj upotrebi vode, prečišćavanju otpadnih voda i zaštiti voda od zagađenja. Kod kompanija, ključan je izbor naprednih uređaja i alata koji im omogućavaju da ostvare značajne uštede u potrošnji vode, pri čemu se i poslovanje podiže na viši nivo.

“Ne postoji ništa što bi više moglo privući pažnju čoveka i zaslužilo da bude predmet proučavanja od prirode. Razumeti njen ogromni mehanizam, otkriti njene kreativne snage i znati zakone koji njome upravljaju najveći je cilj ljudskog uma.”

Nikola Tesla

Zaključak

Na osnovu primera nekoliko kompanija i njihovih uspešnih praksi, možemo zaključiti da Srbija radi na tome da uhvati korak sa evropskim zemljama i kompanijama. Pojedine srpske kompanije se mogu pohvaliti uspešnim projektima koji doprinose globalnim održivim ciljevima. Koncept transformacije u zelenu industriju je zaživeo i bez obzira na to što je upravljanje resursima sada obazrivije i naprednije, čeka nas dug put promene i sveukupnog osvešćivanja važnosti ove tematike.

Izvori

 1. “Predstavljena Zelena agenda za Srbiju”. January 18, 2022. Retrieved from: https://www.energetskiportal.rs/predstavljena-zelena-agenda-za-srbiju/
 2. “Enlargement countries – environment statistics”. March 2022. Retrieved from: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Enlargement_countries_-_environment_statistics
 3. “Potvrda kvaliteta”. Retrieved from: https://beg.aero/lat/korporativno/potvrda-kvaliteta
 4. “Belgrade airport’s new heating plant reduces environmental impact”. January 27, 2022. Retrieved from: https://www.vinci-airports.com/en/news/belgrade-airport-s-new-heating-plant-reduces-environmental-impact
 5. “VINCI Airports completes upgrade at Belgrade Nikola Tesla airport”. April 14, 2022. Retrieved from: https://www.airport-technology.com/news/vinci-airports-belgrade/
 6. “UNDP pokrenuo aktivnosti za unapređenje energetske efikasnosti u zgradama”. May 26, 2022. Retrieved from: https://www.e2.rs/undp-pokrenuo-aktivnosti-za-unapredjenje-energetske-efikasnosti-u-zgradama/
 7. “Za reverzibilnu hidroelektranu Bajina Bašta nema više izgubljene energije”. November 04, 2021. Retrieved from: https://new.abb.com/news/detail/84359/za-reverzibilnu-hidroelektranu-bajina-basta-nema-vise-izgubljene-energije
 8. “Kompanija ABB izabrana za modernizaciju rudnika bakra kompanije Zijin Mining Group u Srbiji”. August 11, 2021. Retrieved from: https://new.abb.com/news/detail/66379/kompanija-abb-izabrana-za-modernizaciju-rudnika-bakra-kompanije-zijin-mining-group-u-srbiji
 9. “Mere energetske efikasnosti”. Retrieved from: https://odrzivo-poslovanje.deltaholding.rs/energetska-efikasnost/
 10. “Šta predviđa Program upravljanja otpadom za period 2022-2031. godine”. February 4, 2022. Retrieved from: https://www.ekapija.com/news/3574953/sta-predvidja-program-upravljanja-otpadom-za-period-2022-2031-godine
 11. “Regionalan deponija u Kruševcu do kraja 2024”. October 13, 2021. Retrieved from: https://reciklerisrbije.com/regionalan-deponija-u-krusevcu-do-kraja-2024/
 12. “Strategija upravljanja vodama na teritoriji RS do 2034. godine” Retrieved from: https://www.paragraf.rs/propisi/strategija-upravljanja-vodama-u-srbiji-do-2034.html
 13. “Briga za očuvanje voda”. Retrieved from: https://odrzivo-poslovanje.deltaholding.rs/ocuvanje-voda/
 14. “Kontinuitet, stabilnost, agilnost – Izveštaj o održivom poslovanju 2020/2021” – Nelt Group – printed edition

Contact a Stanton Chase office near you

Find an office